Bij Groenebouwmaterialen brengen we regelmatig partijen samen die biologisch stro aanbieden en gebruiken. Stro is een hernieuwbaar, plantaardig en 100% biobased materiaal, en daarmee een slimme keuze voor biobased bouwen, zoals bij het gebruik van strobalen of als isolatiemateriaal via inblazen. Vooral wanneer biologisch stro wordt gebruikt. Veel gangbaar stro op de markt is echter behandeld met pesticiden, stoffen die je liever niet in een woning wilt hebben. Het is daarom essentieel om zeker te zijn van de oorsprong van het stro. Bovendien combineert stro perfect met andere natuurlijke, dampopen bouwmaterialen zoals leem, kalk en hout. Groene Bouwmaterialen heeft al sinds 1998 ervaring met strobouw, voortkomend uit haar wortels in Sebunga leembouw. Onze oprichter, Thomas Pijnenborgh, werkte zelfs mee aan het eerste strobalenhuis in Nederland.
Als Groene Bouwmaterialen spelen we een centrale rol in de distributie van biobased bouw- en isolatiematerialen. We zien ook met biologisch stro een mooie kans om vraag en aanbod samen te brengen. Herhaaldelijk hoorden we van strobouwers dat het moeilijk zou zijn om voldoende biologisch stro te verkrijgen. Van zelfbouwers horen we dat hun zoektocht naar biologisch stro vaak niet succesvol was, waardoor ze toch kozen voor regulier stro. Tegelijkertijd krijgen we biologische stro-partijen aangeboden van boeren, waaruit blijkt dat er voldoende biologisch stro beschikbaar is, maar dat vraag en aanbod elkaar moeilijk vinden. Daarom zullen we vanaf nu ook op het gebied van biologische stro(balen) boeren en bouwers gaan verbinden.
Stro is een snelgroeiende grondstof die op veel plaatsen andere materialen kan vervangen. Stro is de stengel van de plant, nadat het graan of de zaden zijn geoogst. Omdat stro een bijproduct is van de landbouw, wordt het niet speciaal verbouwd voor het stro zelf. Planten waarvan stro wordt geproduceerd, hebben het grootste deel van hun voedingswaarde geïnvesteerd in het graan of de zaden, waardoor de stengel weinig voedingsstoffen bevat. Dit maakt stro doorgaans een product met lage restwaarde, dat vaak als bodembedekking in stallen wordt gebruikt, maar het is ook een uitstekend basisproduct voor bouw- en isolatiematerialen.
Uit onderzoek blijkt echter dat in ruige mest op boerderijen vaak pesticiden worden aangetroffen. Deze pesticiden komen zowel uit de behandeling van het graan op het veld als uit de mest. Ze kunnen via verschillende bronnen, zoals krachtvoer, ontwormingsmiddelen en vliegenbestrijdingsmiddelen, in de kringloop terechtkomen, maar ook via het stro zelf. De gemiddelde concentraties van pesticiden blijken 16 keer hoger te zijn in gangbaar stro dan in biologisch stro.
In Nederland wordt met strobouw meestal houtskeletbouw bedoeld, waarbij strobalen of inblaasstro als vulling dienen. Vanwege de constructieve eisen is er vaak veel hout nodig in de vorm van houten staanders. Strobouw is ideaal voor zelfbouwers en relatief goedkoop, mits het zorgvuldig wordt uitgevoerd om wind- en ongedierteproblemen te voorkomen. Prefab strobouwsystemen winnen aan populariteit vanwege hun betaalbaarheid en snelle bouwtijd. Hierbij is het stro al verwerkt in de houtskeletbouw, zodat de woning op locatie alleen nog hoeft te worden afgewerkt. Inblaasstro is daarentegen een duurdere optie door de benodigde houtconstructie en de zorgvuldige verwerking.
Net als bij andere bouwmethoden is het bij strobouw essentieel dat de constructie goed gevuld en kierdicht wordt geplaatst. Bij sommige ontwerpen kunnen koudebruggen ontstaan, die vervolgens goed kunnen worden opgelost met Gutex houtvezelisolatieplaten. Deze platen zorgen voor extra isolatie, verbeteren de faseverschuiving in de zomer en garanderen een goede winddichting. Bovendien kan de constructie dampopen worden uitgevoerd, wat het mogelijk maakt om een passiefhuis te bouwen dat toch vochtregulerend is. Een dampopen bouwschil draagt bij aan een stabiel vochtgehalte van de binnenlucht, wat zorgt voor een comfortabel en prettig woonklimaat.
Leem is een traditioneel bouwmateriaal dat ideaal is voor wandafwerking op stro, Gutex Thermowall of leemplaten. Het is warmte- en vochtregulerend, verbetert de akoestiek en is antistatisch, wat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. In spatwaterzones, zoals badkamers, wordt vaak kalkpleisterwerk toegepast. De buitenafwerking moet bestand zijn tegen de elementen, maar ook dampopen zijn. Kalkpleisters bieden deze eigenschappen, waardoor ze ideaal zijn voor buitenafwerking op stro of Gutex Thermowall. Voor een rustieke uitstraling kan hout worden gebruikt, waarbij het belangrijk is om het goed te onderhouden met ecologische verven zoals Allbäck lijnolieverf of Horsemen Wood Care Finse Kookverf, zodat het hout langer mooi en beschermd blijft.
Als Groene Bouwmaterialen spelen we een centrale rol in de distributie van bouw- en isolatiematerialen. We zien hierin een mooie kans om vraag en aanbod samen te brengen. Bij Groene Bouwmaterialen hebben we altijd al initiatief en verantwoordelijkheid genomen in de keuzes die we maken over de herkomst van bouwmaterialen die wij naar de markt brengen. Het samenbrengen van partijen die biologische stro aanbieden met partijen die dit mooie materiaal willen gebruiken, past bij onze taak om de biobased bouwrevolutie te versnellen. Omdat er ook meerdere kwaliteitseisen zijn verbonden aan het gebruik van biologische stro als bouwmateriaal, kan Groene Bouwmaterialen hierin een rol spelen. Denk hierbij aan eisen voor dichtheid, consistentie en stengellengte bij toepassing in strobalen of als inblaasisolatie.
Ben je een regelmatige aanbieder van biologische stro of gebruik je grotere hoeveelheden stro in jouw projecten? Neem dan contact met ons op.
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen