Om de transitie naar duurzaam wonen te versnellen is de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) in het leven geroepen. Woningeigenaren en zakelijke gebruikers kunnen subsidie krijgen voor het nemen van duurzame maatregelen in hun bestaande woning of bedrijfspand.
Dit is een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, aansluiting op een warmtenet en isolatiemaatregelen. Dit geldt echter niet voor alle isolatiematerialen omdat deze moeten zijn opgenomen in de ISDE-meldcodelijst.
Je laat de woning eerst isoleren en vraagt daarna pas de subsidie aan. Hierbij zijn enkele zaken waar je rekening mee dient te houden:
In vergelijking met minder duurzame isolatiematerialen is biobased materiaal doorgaans duurder. Om het gebruik van milieuvriendelijk biobased isolatiemateriaal te stimuleren, is er in 2024 een aanvullend subsidiebedrag per vierkante meter toegekend. Door de grote interesse in de ISDE subsidie is het landelijke budget voor 2024 verhoogd met 40 miljoen euro.
Biobased materialen zijn vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen van biologische oorsprong, zoals plantaardige vezels, houtsnippers, landbouwafval en organisch materiaal. In tegenstelling tot conventionele isolatiematerialen zoals glasvezel of schuim, zijn biobased materialen vrij van schadelijke chemicaliën en hebben ze aanzienlijk minder impact op het milieu. Bovendien zijn ze CO2-neutraal of zelfs CO2-negatief, aangezien de planten die deze grondstoffen leveren gedurende hun groeiproces CO2 uit de atmosfeer opnemen en vastleggen.
Deze extra bonus voor het toepassen van biobased isolatiemateriaal verschilt per maatregel. Dit ziet er als volgt uit:
Let wel op: deze bonus geldt alleen voor isolatiemaatregelen die op of na 1 januari 2024 zijn uitgevoerd.
Sinds 1 januari 2024 zijn de isolatievoorwaarden voor monumentale panden versoepeld. Om het monumentale karakter van een gebouw in stand te houden, kan er vaak geen buitenisolatie toegepast worden. De eisen waar een ingreep aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling wordt bij monumentale panden veelal niet gehaald. Ook hebben veel monumenten geen spouwmuur, wat isoleren ingewikkeld maakt. Daarom worden de minimale isolatiewaarden voor monumenten versoepeld waardoor de subsidieregeling toegankelijker wordt gemaakt. De minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) voor dak, zolder- of vlieringvloer isolatie wordt 2,5 m2 K/w in plaats van 3,5 m2 K/w.
De meldcodelijst is een overzicht van merk- en productnamen die zijn goedgekeurd en in aanmerking komen voor subsidie. Controleer voordat u het isolatiemateriaal aanschaft, of deze op de meldcodelijst staat.
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen