Laten we er maar gelijk duidelijk over zijn, wij gebruiken het liefst zo min mogelijk folie. Echter, voor de bescherming en duurzaamheid van het isolatiemateriaal en de omliggende bouwdelen, vinden wij dit wel een geoorloofde en belangrijke toevoeging. Als er een natuurlijke alternatief is heeft dit wel onze voorkeur uiteraard. Hieronder leggen wij uit welke mogelijkheden er zijn en wanneer je een (vochtvariabele) damprem/dampscherm nodig hebt.
Algemeen geldt: binnen luchtdicht en dampremmend en buiten wind- en waterdicht. Dit kan op vele manieren worden uitgevoerd. Als het isolatiemateriaal wordt gebruikt als thermische isolatie tegen een koude wand, dak of muur, dan is in de meeste gevallen een (vochtvariabele) damprem vereist i.v.m. het condensatiepunt en de luchtdichtheid van de constructie.
Bij isolatiedikte van meer dan 6 cm wordt de kans heel groot dat het dauwpunt in het isolatiemateriaal kan komen te liggen. Dit willen we uiteraard voorkomen, want condensatie in het isolatiemateriaal betekend kans op schimmel en vochtschade aan het isolatiemateriaal en de omliggende bouwdelen zoals de houten balken en het dakbeschot. Dat het natuurlijke isolatiemateriaal vochtregulerend is betekend dan ook niet dat je hier geen zorgen over hoeft te maken, we praten hier over grote hoeveelheden vocht die niet snel genoeg kunnen worden verwerk door het natuurlijke isolatiemateriaal.
Het interessante aan de Pro Clima Intello is dat deze zowel dampopen als heel dampdicht kan worden. Met een variabele sd-Waarde van tussen de 0,25 en de >25 m. Een intelligente damprem dus. De Intello is, mits verwerkt volgens de richtlijnen, ook luchtdicht. Om een plaat materiaal als OSB of ESB-plus als damprem en luchtdichting te kunnen laten functioneren dient deze wel getapet te zijn bij de naden, dit kan met Tescon Vana, Orcon Classic of Orcon Multibond.
Thermische isolatie helpt energie te besparen, voorkomt bouwschade en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Om de isolatie duurzaam en efficiënt te laten functioneren, is een constructie technisch aspect op het gebied van de bouwfysica van doorslaggevende betekenis: Het warmte isolatiemateriaal moet aan beide zijden worden beschermd tegen luchtverplaatsing.
Deze opbouw zorgt ervoor dat weersinvloeden, condenswater, schimmel en doorstroming van lucht de werking van het bouwelement niet negatief kunnen beïnvloeden of zelfs schade kunnen veroorzaken.
Het luchtdichtingsvlak beschermt het isolatiemateriaal tegen vocht en condensatie van binnenuit, zorgt ervoor dat de warmte-isolatie efficiënt werkt en waarborgt zo een gezond en comfortabel woonklimaat. De thermische-isolatie scheidt het binnenklimaat van het buitenklimaat. Het temperatuurverschil tussen beide klimaatzones probeert via luchtstroming een evenwicht te bereiken. Daarbij stroomt 's winters de warme lucht via de isolatie constructie uit het gebouw naar buiten. Het luchtdichtingsvlak verhindert deze stroming, de zogeheten convectie, en aldus verlies van warme lucht naar buiten. Daarbij wordt de binnenruimte niet hermetisch, zoals bij een plastic zak, van de buitenlucht afgesloten. Bij Pro Clima folies blijft de uitwisseling van lucht van binnen naar buiten plaatsvinden via diffusie.
Indien relatief warme binnenlucht ongeremd door de warmte-isolatie zou kunnen stromen, zou deze bij het steeds verder naar buiten stromen steeds meer afgekoeld worden en tenslotte zou zich dan condens vormen. Condenswater kan aan de constructie aanmerkelijke bouwschade toebrengen. Statische bouwelementen kunnen verrotten en hun draagvermogen verliezen. Bij steenachtige en minerale materialen kunnen schimmels ontstaan die de gezondheid van de mensen in het gebouw kunnen schaden. Zo bevordert condensvocht het ontstaan van gezondheidsbedreigende schimmels. Een damprem- en luchtdichtingsvlak aan de binnenzijde van de warmte-isolatie helpen dergelijke bouwschade en eventuele gezondheidsschade te voorkomen.
Het winddichtingsvlak aan de buitenzijde van de constructie beschermt de isolatie tegen regen, sneeuw en wind. Het zorgt er tevens voor dat de isolatie niet met koude lucht wordt doorstroomd en daardoor optimaal kan blijven werken. De winddichting is doorslaggevend voor de optimale werking van de warmte-isolatie. Deze wordt aan de buitenzijde van de isolatie aangebracht en verhindert doorstroming van koude lucht door de buitenste isolatielagen en ventilatie van de isolatie aan de achterzijde met koude buitenlucht. Een zorgvuldig uitgevoerde winddichting verhoogt de bescherming tegen het optreden van convectiestromen.
Voorwaarde voor de isolerende werking van houtvezel, wol, cellulose, minerale vezels etc. is dat de aanwezige stilstaande lucht in het materiaal zich niet kan verplaatsen. De winddichting waarborgt zo de effectiviteit van de isolatie en verhindert plaatselijke afkoeling van de naar de binnenruimte toegekeerde oppervlakken. Bij geventileerde constructies met een aan de onderzijde geventileerde dakafdichting biedt het winddichtingsvlak extra bescherming tegen eventueel afdruipend secundair condenswater, regen en sneeuw. Een zorgvuldig uitgevoerde winddichting verhoogt de bescherming tegen het optreden van convectiestromen.
Zoals al eerder benoemd luidt de vuist regelt: Binnen luchtdicht en ´dampremmend´ en buiten wind- en waterdicht. Als je dit weet te realiseren kun je in principe geen vochtschade krijgen door condensatie. Nu komen we bij het technischer gedeelte van ons verhaal. Hoe weet ik hoe dampopen of dampdicht een materiaal is? Dit kun je herleiden aan de aan het Diffusieweerstandsgetal of de Diffusieweerstand, respectievelijk uitgedrukt in een μ-waarde of sd-waarde. De μ-waarde geeft aan hoeveel keer meer een materiaal weerstand heeft t.o.v. stilstaande lucht met een gelijke dikte. Als je de dikte van het betreffende materiaal vermenigvuldigd (in meters) met de μ-waarde dan kom je tot de Sd-waarde.
Als voorbeeld een dampopen materiaal. Een dampopen materiaal zoals een buitenfolie, laten we de Fronta WA nemen, heeft een µd-waarde tussen de 0,05 +-0,02 m, dit is heel damp open. Als voorbeeld een dampremmend materiaal. Een Osb plaat heeft een Sd-waarde tussen de 10 en 20m(afhankelijk van type plaat en productieproces), een ESB plus heeft een veel lagere Sd-waarde van rond de 1,44 en 0,72m. Wij geven de voorkeur aan de ESB plus als je plaatmateriaal wilt inzetten als dampremmer. Naast dat de plaat dampopener is en dus meer bijdraagd aan de vochtregulerende werking op het binnenklimaat, is deze constructieplaat luchtdichter dan een osb, Stijver en sterker dan een osb en is de herkomst van het hout PEFC-gecertificeerd gecombineerd met een milieuvriendelijke verlijming.
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen