Hout en houtproducten zijn gevoelig voor biologische afbraak wanneer het vochtgehalte te hoog wordt, vooral boven ongeveer 20%. Voor buitentoepassingen zijn maatregelen nodig om voortijdige degradatie te voorkomen. Blootstelling aan weersinvloeden zoals UV-licht en wind heeft ook een negatief effect op de materiaaleigenschappen. Om hout en houtproducten te beschermen tegen vocht, UV-licht of aantasting door micro-organismen dient een laag aangebracht te worden.
Hoewel het merendeel van impregneermiddelen, lakken en coatings op basis van petrochemische producten wordt geproduceerd, kunnen ook biobased grondstoffen heel goed worden ingezet. Enkele geschikt natuurlijke grondstoffen zijn was (wax), schellak, drogende oliën (lijnolie, tung olie), vernis, lak en verf op plantaardige oliebasis.
Het schilderwerk van een woning wordt vaak beschouwd als de laatste afwerking. Echter, wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de aanzienlijke impact die conventionele verfproducten op het milieu hebben. Dit geldt niet alleen voor de productie en het dagelijks gebruik, maar ook voor processen zoals schuren of afbranden. Daarnaast bieden veel synthetische verven onvoldoende doordringing in hout en zijn ze te dampdicht, wat bijdraagt aan houtrot onder de verflagen. Bovendien zorgen conventionele verfproducten voor aanzienlijke schadelijke emissies in gebouwen voor zowel de schilder als de bewoner. Dit kan kan bijdragen aan het zogeheten 'sick building syndroom'.
Gelukkig biedt natuurverf een duurzaam alternatief. natuurverven dringen diep door in de ondergrond, zijn dampopen en sommige varianten op basis van lijnolie zijn zelfs waterafstotend. Bovendien zijn natuurverven vrij van schadelijke emissies. Dankzij eeuwenoude tradities en moderne kennis en technologie zijn natuurverven de afgelopen jaren op professionele wijze doorontwikkeld en bieden een gezond binnenklimaat, wat resulteert in meer wooncomfort en een betere gezondheid.
De verven en lakken die worden gebruikt voor houtbewerking vallen onder de categorie chemische bouwstoffen en worden voor het grootste deel niet uit hernieuwbare grondstoffen geproduceerd. Desondanks vergroten ze aanzienlijk de toepassingsmogelijkheden van houtproducten in de bouw.
Hout en houtproducten worden beschermd tegen beschadiging en slijtage door het aanbrengen van een beschermende verf- of laklaag. Een coating beschermt tegen weer en wind en voorkomt het binnendringen van vocht en aantasting door schimmels of insecten. Een goede coating moet beschermen tegen UV-straling en de mogelijkheid bieden om 'te ademen' om ophoping van vocht te voorkomen. Deze verven worden meestal geproduceerd op basis van alkyd en/of acrylaat.
De meeste coatings worden aangebracht met behulp van organische oplosmiddelen, die als schadelijk voor de gezondheid worden beschouwd zoals tolueen of terpentine. Lakken zijn oorspronkelijk transparant, waardoor de houtkleur en nervenstructuur zichtbaar blijven, en geven een dekkende laag die niet doordringt in het hout. Verven zijn niet transparant en bestaan hoofdzakelijk uit pigmenten, bindmiddelen en vulmiddelen, die meestal zijn verdund in een vluchtig oplosmiddel. Ook wordt een drogingsmiddel of siccatief toegepast. De begrippen lak en verf worden tegenwoordig vaak door elkaar gebruikt. Lakverven worden gefabriceerd op waterbasis (acrylverf) of terpentinebasis (alkydverf). Verven op thinnerbasis (epoxyverf, celluloselak) en terpentijnbasis (lijnolieverf, langzaam drogend) worden beperkt ingezet.
Het aandeel biobased componenten in de verf- en lakindustrie is aanzienlijk en bestaat uit plantaardige oliën. Dit aandeel kan echter nog verder worden uitgebreid. Biobased componenten worden aangetroffen in verschillende alkyd bindmiddelen op basis van natuurlijke oliën, waaronder soja, zonnebloem, lijnolie, ricinus, saffloer, tallolie, houtolie, koolzaad, en calendula. Daarnaast worden cellulose derivaten, zoals CMC, toegepast als additief verdikkingsmiddel en glansmiddel. Ook kunnen de oplosmiddelen van biologische oorsprong zijn, zoals ethanol en terpentijn. Hier zijn enkele voorbeelden van producten:
Wassen of hydrofobeermiddelen, die in de natuur voorkomen als waterafstotende componenten aan het oppervlak van plantaardige cellen, worden ook toegepast als houtbeschermingsmiddelen. Veelal wordt Paraffine wax gebruikt, wat een petroleum gebaseerde was is. Enkele voorbeelden van natuurlijke en plantaardige wassen zijn:
Daarnaast worden siliconen hydrofobeermiddelen op de markt gebruikt voor het impregneren van poreuze gevels. Deze synthetische anorganische polymeren met synthetisch organische substituenten hebben sterke waterafstotende eigenschappen. Siliconen kunnen ook worden gebruikt voor de bescherming en verduurzaming van hout.
Hout wordt soms behandeld met brandvertragers om te voldoen aan veiligheidsnormen in de bouw. Verschillende zouten worden toegepast, waaronder halogenen (fluoride, chloride, bromide), boorzouten, (quaternaire) ammoniumzouten, en fosforverbindingen. Halogenen zijn zeer effectief maar schadelijk voor het milieu en worden daarom niet meer veel gebruikt. Alternatieve vlamvertragers op basis van boorzouten, ammoniumzouten en fosforverbindingen worden vaker toegepast. Waterglas (Na2SiO3) wordt traditioneel gebruikt om hout en textiel brandwerend te maken, en waterglasverven kunnen ook buitengevels behandelen.
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen