Expositie Museum Cobra met Unieke Stamplemen Vloer
Tot en met 2 Maart presenteert het Cobra Museum in Amstelveen een unieke tentoonstelling: The New Mother Sculptures. De expositie is samengesteld door de bekende Nederlandse kunstenaar en curator Ad de Jong en toont meer dan vijftig sculpturen waarbij een buitengewone ervaring wordt geboden dankzij een speciaal aangelegde door Groene Bouwmaterialen geleverde lemen stampvloer.
Groene Bouwmaterialen is er trots op dat wij de expertise en het materiaal voor deze unieke, grote stamplemen vloer mochten leveren. Na de expositie zal, anders dan bij materiaal van veel exposities, de gebruikte stampleem een nieuwe bestemming krijgen als geluidswal. De geluidswal zal door het bedrijf Terrestrial worden gebouwd met moderne 3D-printtechnologie.
Met Blote Voeten op BioBased Leem
De vloer is opgebouwd uit 80 BigBags van elk 600 kilo aan Tierrafino Stampleem. Bezoekers worden aangemoedigd hun schoenen uit te trekken en met blote voeten, zonder afleiding van telefoons, de tentoonstelling te verkennen. Het fysieke contact met de leem, de kunstwerken, de mysterieuze soundscape en de geur van leem met ingelegde zaden zorgen voor een volledige onderdompeling in deze bijzondere wereld.
Een Bijzondere Beleving
The New Mother Sculptures transformeert de bovenzaal van het museum tot een groot, open landschap waar hedendaagse kunstwerken op een verleidelijke manier kunnen worden ervaren. Iedere sculptuur creëert een unieke fysieke en geestelijke wereld, variërend van uitdagend en schreeuwend tot liefdevol en intiem. Bezoekers worden uitgenodigd om deze wereld niet alleen visueel, maar met al hun zintuigen te ervaren.
Talentvolle en Gevestigde Kunstenaars
De sculpturen komen uit de studio’s van zowel jonge talentvolle als gevestigde kunstenaars. De expositie omvat diverse kunstvormen zoals wandtapijten, ijzeren constructies, een gehandicaptenvoertuig met lachgaspatronen, gekleurde glazen bakstenen, plastic vrachtwagenzeilen, wortelstructuren en een oneindige boekenkast. Groene Bouwmaterialen verwacht dat het een aanrader zal blijken om deze bijzondere tentoonstelling zelf te beleven.
Leem: Circulair Materiaal en Grondstof voor Terrestrial
Het bedrijf Terrestrial van Jelle Feringa gebruikt een unieke 3D-printing techniek om de gebruikte leem opnieuw te gebruiken. Deze techniek heeft de potentie om ons landschap opnieuw te definiëren door volledig geautomatiseerde lemen constructies op infrastructurele schaal in te zetten. In plaats van aarde te verdichten in een bekistingsmal, maakt Terrestrial gebruik van een 3D-printtechniek die circulair en zeer schaalbaar is. Deze methode maakt het mogelijk om zeer complexe geometrieën te realiseren met een grote flexibiliteit van ontwerp. De spuittechnieken met behulp van robotarmen voor het creëren van lemen constructies bieden akoestische en structurele prestaties die die van traditionele geluidsbarrières overtreffen.
Leem als Future Proof Bouwmateriaal
Het is de bedoeling dat de lemen geluidswal, gestabiliseerd met natuurlijke hydraulische kalk, over tijd steeds meer opgaat in de natuurlijke omgeving, zodat het onderdeel wordt van de lokale natuur en heel langzaam erodeert. Het geluidsscherm kan de druk van een voorbijrijdende HSL-trein gemakkelijk weerstaan zonder dat er traditionele cement of wapening wordt toegepast. Dit zorgt ervoor dat het scherm slechts een fractie van de ecologische voetafdruk heeft van bestaande geluidsschermen. Leem is daarmee future proof, een ideaal circulair, en natuurlijk biobased, bouwmateriaal.