Tierrafino Tierrafest 2024 Amsterdam
Op vrijdag 14 juni was Groene Bouwmaterialen aanwezig op het partnerevent Tierrafest 2024 bij Tierrafino in Amsterdam. Tijdens het mooi verzorgde evenement werd de transformatieve reis die Tierrafino de afgelopen jaren heeft doorgemaakt gedeeld en werd gepresenteerd wat die reis betekent voor de toekomst. Zo heeft men onder andere besloten om Tierrafino om te vormen tot een steward-owned coöperatie, werd het nieuwe kleurconcept onthuld en werd de winnaar van de 'Beste Stukadoor van de Aarde' award bekendgemaakt.
Onze oprichter Thomas Pijnenborgh werkt al ruim 25 jaar samen met Tierrafino. Het bedrijf staat synoniem voor gezond wonen met prachtige natuurlijke pleisters en verven. Vanuit hun Clay Factory in Amsterdam creëren zij 100% natuurlijke producten, waardoor zij zijn uitgegroeid tot de grootste producent en distributeur van leemproducten in Nederland. Hun producten zijn al toegepast in vele projecten: variërend van woningen, kantoren, tiny houses, restaurants tot hotels.
Nieuw kleurconcept
De aanwezigen werden verrast door de introductie van een nieuw kleurconcept. Gebruikers en verwerkers van de leemproducten van Tierrafino zijn waarschijnlijk bekend met de acht basiskleuren waarin de belangrijkste producten van Tierrafino beschikbaar waren. Deze kleuren zullen worden teruggebracht naar vijf, maar door het introduceren van een uniek kleurconcept waarbij je deze in vast bepaalde verhoudingen kunt mengen, ontstaat een palet van 65 kleuren. Dit is pas de eerste fase van de de drie fases van het kleurenconcept. Uiteindelijk zullen er meer dan 100 kleuren, tonen en tinten beschikbaar komen. Men zal stapsgewijs al naar de basiskleuren toe bewegen waarbij men tot het einde van het jaar zal blijven doorontwikkelen. De officiële lancering zal pas na de zomer van 2025 plaatsvinden.
Hierdoor hoeven wij en onze verwerkers minder voorraad aan te houden terwijl de keuze voor de eindklant juist groter wordt en consistent te leveren en aan te brengen is. Ook werden de winnaars van de 'Beste Stukadoor van de Aarde' award bekendgemaakt in de categorieën Health, Craftsmanship en Love.
Steward Ownership
Bedrijven die zich de afgelopen decennia uitsluitend hebben gericht op winst en aandeelhouderswaarde, hebben hun oorspronkelijke doel uit het oog verloren. Dit heeft geleid tot de ontwrichting van onze planeet en samenleving, in plaats van een positieve bijdrage te leveren. In een steward-owned bedrijf worden alle aandelen van het bedrijf ondergebracht in een stichting, die daarmee officieel eigenaar wordt van de onderneming. Hierdoor worden persoonlijke financiële prikkels bij het management weggenomen en fungeren het management als stewards die zich voor de missie en de visie van het bedrijf inzetten totdat het tijd is het stokje door te geven aan een ander.
Het grote voordeel van steward ownership is dat het bedrijf zich volledig kan richten op zijn missie. Winst verdwijnt niet meer naar aandeelhouders (die over het algemeen al genoeg geld hebben) maar wordt geherinvesteerd in de missie van het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat het oorspronkelijke doel van de onderneming gewaarborgd blijft. Tierrafino is als eerste producent van designleemstuc en verf steward-owned geworden. Het was de wens van de oprichters en voormalig eigenaren om het eigendom te neutraliseren en Tierrafino terug aan de aarde te geven. Net als Groene Bouwmaterialen coöperatie ua is nu dus ook Tierrafino coöperatie ua een zogenaamde steward-guided company.
Inspiratiesessie door architect Thomas Rau
De keynote spreker van de dag was architect en bron van inspiratie Thomas Rau. Tot 2010 legde hij het accent in zijn ontwerpen op duurzaam bouwen, totdat hij zich naar eigen zeggen realiseerde dat dit niet voldoende was om bij te dragen aan een betere wereld. Zijn motto is dan ook “Laten we doen wat nodig is, niet wat haalbaar is.” Hij staat bekend als voorloper in de internationale discussie over duurzaamheid, grondstoffenschaarste en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de architectuur. Als geen ander is hij in staat om situaties en problemen te bekijken vanuit nieuwe invalshoeken. Zijn ideeën lijken daarom vaak enorm voor de hand liggend. Dat maakt ze helder, toepasbaar en begrijpelijk voor iedereen.
Thomas Rau bedacht onder andere Light as a Service, Material as a Service, het Materialenpaspoort en de Turnaround Terminal. Kort gezegd: alles wat niet leeft en groeit op deze planeet is schaars voorhanden en kun je niet bezitten, enkel tijdelijk in gebruik hebben. Zolang het in gebruik is, bijvoorbeeld in een gebouw, dan kunnen we dit het beste registreren zodat bekend is waar materialen in gebruik zijn als mogelijke bron voor de toekomst.