Dit bijzondere kalkhennep project van Rens Borgers wordt afgebouwd door Lennart van Wildeboer Bouwt Ecologisch in samenwerking met Yoma Bouw. Het paviljoen wordt volledig gebouwd uit natuurlijke bouwmaterialen, waardoor het ontwerp van architect Sander Giesen naadloos opgaat in het landschap. De wanden zijn volledig opgetrokken uit kalkhennep, gekleurd met pigmenten van Kreidezeit. Bij Groene Bouwmaterialen zien we kalkhennep als een van de meest geschikte materialen om mee te bouwen in de huidige tijd.
De lange, vochtige winters zijn bouwfysisch steeds weer een uitdaging gebleken voor de opkomende houtbouw. Juist kalkhennep, dankzij de extreem vochtregulerende kwaliteiten, is uitermate geschikt om gebouwen te creëren die net zo oud zullen kunnen worden als de met kalk gebouwde monumenten van onze voorouders. Ook is hennep het gewas waarin per hectare het meeste CO2 wordt opgeslagen, en dat zonder dat er bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen nodig zijn.
Gezien de omvang en totale lengte van de kalkhennepwanden in het paviljoen is bijna een pallet aan Kreidezeit aardepigmenten gebruikt. Het timmeren van de bekisting voor de gebogen en taps toelopende wanden vroeg om meesterschap en is bijzonder goed gedaan. De kalkhennep met pigmenten is rondom tegen de binnenkant van de bekisting aangebracht en aangestampt om zichtwerk te creëren, terwijl het midden van de wand eenvoudig is gevuld en licht aangedrukt om een hogere isolatiewaarde te bereiken.
Het resultaat is verbluffend: de vooral bruin- oker- en roodachtige tinten, gecombineerd met een golvende gelaagdheid, geven het paviljoen een prachtig organisch uiterlijk. In deze historische omgeving, rijk aan flora en fauna, biedt de natuurbegraafplaats een waardige laatste rustplaats voor liefhebbers van de Achterhoekse natuur. Met een cirkelvormig en natuurlijk ontwerp vormt de begraafplaats een intiem en sfeervol geheel. De bouw zal medio 2024 gereed zijn.
Natuurbegraafplaats Slangenburg ligt tussen weelderige bossen en de landerijen van landgoed Slangenburg. Buha, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte van de gemeente Doetinchem, realiseert hier een nieuw paviljoen voor uitvaarten en andere ceremonies. De natuurbegraafplaats is momenteel 3 hectare groot, maar na de uitbreiding zal het een oppervlakte van 10 hectare beslaan. Het terrein bestaat uit drie akkers met bloemenranden en er worden jaarlijks verschillende graansoorten zoals zomergerst, wintergerst en haver gezaaid.
Voor de uitbreiding zijn twee poelen gegraven, is er nieuwe beplanting aangebracht en is een deel van het terrein afgegraven om de onderliggende oude zandgronden tot ontwikkeling te laten komen. Door te kiezen voor een natuurbegraafplaats draag je bij aan de bescherming, ontwikkeling en het behoud van een bijzonder natuurgebied dat een lange tijd zal blijven bestaan.
Natuurbegraven bestaat weer sinds het begin van deze eeuw en natuurbegrafenissen komen steeds vaker voor. Een veelgenoemde reden is het ontzorgen van de nabestaanden. Het recht om op een plek begraven te worden is niet voor een bepaald aantal jaren, maar voor eeuwig. Op die manier krijgen nabestaanden niet te maken met eventuele lastige keuzes omtrent verlengings- en onderhoudskosten. Het graf wordt onderhouden door de natuur, waarbij het natuurgebied als geheel in samenspraak met de gemeente in stand wordt gehouden.
Kreidezeit Pigmenten, Exie hennepvezels
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen