Menu

Woonark Mans in Leiden: Creatief met kurk én CLT

Aan de rand van het historische centrum van Leiden ligt een woonboot die allesbehalve doorsnee is. Woonark Mans is het resultaat van een zoektocht naar rust, een groener uitzicht én een vernieuwend woonproject. 

Wat begon als een droom van Aarnoud Monster en Nienke Middelweer, groeide uit tot een architectonisch statement van hout, kurk en een heleboel lef.

 

Geen drijvende doos

Na jaren in de binnenstad te hebben gewoond, vonden Aarnoud en Nienke het tijd voor iets anders. De charme van hun oude woonboot beviel goed – het knusse karakter, het uitzicht op het water, de vrijheid. Maar ze wilden meer comfort, meer ruimte en vooral: een ontwerp dat afwijkt van het standaard woonbootmodel. Een uniek geheel, gemaakt met natuurlijke materialen en aandacht voor duurzaamheid.

Een knipoog naar de ruilverkaveling

Samen met ontwerper Caspar Kienjet ontstond het idee voor ‘De verkaveling’: een plattegrond met losse ruimtes met ieder een eigen functie - koken, verblijven, slapen – als kavels op een boerenerf. Elke module kreeg een draai, waardoor een speelse, geschakelde gevel ontstond en het uitzicht gericht werd op de groene overkant van het water. Het ontwerp verwijst naar de familiegeschiedenis van Nienke, van wie beide grootvaders betrokken waren bij de ruilverkaveling van het omliggende land.

 

CLT als duurzame ruggengraat

De drijvende woning is vrijwel volledig opgebouwd uit natuurlijke materialen. De draagconstructie bestaat uit CLT (Cross-Laminated Timber), een massief, bio-based houtmateriaal dat ook binnen zichtbaar is. Samen met de constructeur zijn de vouwen in gevels en dak parametrisch geoptimaliseerd, wat ruim 2000 kilo hout bespaarde.

Ademende gevels van Portugees kurk

Wat de woonboot écht onderscheidt, is de gevelbekleding van kurk. De hele houtconstructie is omhuld met een ademende schil van geëxpandeerde kurk uit Portugal: een binnenlaag met lage dichtheid, een buitenlaag met hoge dichtheid, verbonden door twee lagen kurkmortel. Dit plantaardige materiaal is waterafstotend, algen- en schimmelwerend, isolerend én digitaal bewerkbaar. Alle kurkmodules zijn computergestuurd gefreesd. Dat resulteert in strakke aansluitingen en elegante details.

Toch was er een onverwachte uitdaging: “De buurtkatten vonden het kurk zó lekker aanvoelen dat ze het als krabpaal gebruikten,” vertelt Nienke lachend aan Sleutelstad. “Daar hadden we even niet bij stilgestaan.”

Slimme, all-electric installatie

De woonark is volledig elektrisch en voorzien van:

  • Infrarood-verwarmingsmatten onder de vloer én in de badkamerwanden
  • Instant heaters voor warm water
  • Zonne-energie via een energiecoöperatie
  • Een rioolpomp voor een goed werkend afvalwatersysteem

 

Een vorm die gezien mag worden

Vanaf de kade valt Woonark Mans misschien niet meteen op, maar vanaf het water is het een echte blikvanger. De geschakelde gevels en het opvallende gebruik van kurk trekken de aandacht van menig voorbijvarende Leidenaar. “Dagelijks horen we wel iemand iets roepen over onze ‘kurken gevel’,” vertelt Nienke. “Dan klinkt het met die Leidse ‘r’: lekker creatief met kurk?”

Woonark Mans laat zien hoe je met creativiteit, vakmanschap en biobased materialen iets bijzonders maakt. Geen standaard doos, maar een uniek, duurzaam thuis op het water.

Ontwerp en bouw

Aarnoud Monster, Nienke Middelweerd, Caspar Kienjet, Architect Studio RAPSummum EngineeringHercules
De woonark won de verkiezing 'Woonboot van het Jaar' in 2022. Bekijk hier het juryrapport.

Foto’s: Riccardo De Vecchi

 

Bio Bouw Blad

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Taal & Valuta

9,3
Reviews & Zekerheden
9,3
(1265)
  • Echte ondernemers
  • Veilig online
  • Goede voorwaarden
  • Betrouwbare info