Allbäck Zuivere natuurverven
Allbäck lijnolieverf is een van de weinige echt 100% zuivere natuurverven op de markt. Veel natuurverven bevatten nog 1 tot 3% conserveringsmiddelen om schimmel tegen te gaan. Dankzij een membraanfiltertechniek wordt Allbäck verf ontdaan van proteïnen, waardoor deze redelijk ongevoelig voor schimmel is, zeer diep in het hout dringt, geschikt is voor binnen en buiten, en op moeilijke ondergronden hecht. Vanwege de hoge zuiverheid is deze lijnolieverf ideaal voor het voorbehandelen en verduurzamen van al uw buitenwerk. Allbäck lijnolieverf moet altijd zeer dun uitgestreken worden; indien nodig kun je het in meerdere dunne lagen aanbrengen.
Vanwege het vaak langdurig vochtige klimaat in Nederland adviseren wij bij buitenschilderwerk met lijnolieverf om 2 dl Zinkoxide toe te voegen aan 1 liter lijnolieverf. Dit zorgt voor een betere weerbaarheid tegen de aangroei van schimmels en algen. De zinkoxideoplossing die toegevoegd is aan de lijnolieverf is niet giftig voor mensen.
Restauratie met Traditionele Lijnolieverf
Wanneer je naar monumentale gebouwen van vóór de Tweede Wereldoorlog kijkt, kun je vaak concluderen dat de originele kozijnen nog in goede staat verkeren. Dit komt niet alleen doordat de kwaliteit van het hout vroeger beter was, maar vooral doordat deze kozijnen destijds eerst met traditionele lijnolieverf zijn behandeld. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw is men gebruik gaan maken van synthetische verfsoorten. De onder deze synthetische verf aanwezige lijnolieverf beschermt nog steeds het kozijnhout.
Als er schade aan houtwerk ontstaat, gebeurt dit vaak door condensatie van binnen naar buiten, onder te dampdichte verflagen aan de buitenkant, of doordat de synthetische verflagen te hard zijn, het hout werkt en vocht vervolgens via scheurtjes capillair doordringt in het hout waardoor deze niet meer uit kan dampen en begint te rotten. Een goede natuurlijke lijnolieverf is dampopen en waterafstotend, waardoor deze problemen niet meer kunnen ontstaan.
Referenties Gebruik van Lijnolieverf
In Zweden worden de Allbäck lijnolieproducten door de Zweedse overheid gebruikt om al haar monumenten te onderhouden. Tijdens restauraties van het Paleis van Versailles en de koninklijke paleizen van Oslo en Kopenhagen is er ook gebruik gemaakt van Allbäck producten. In Engeland ligt het Holkham Estate, wat een enorm landgoederencomplex in Norfolk is. Het klimaat hier is vergelijkbaar met dat van Nederland. Voor het onderhoud aan de ruim 300 gebouwen op dit complex wordt ook al jaren gebruik gemaakt van Allbäck lijnolieproducten.
Onderhoud van Lijnolieverf: Langdurige Bescherming
De lijnolieverf gaat niet bladderen; de verf veroudert door oxidatie: eerst wordt de verf mat, daarna gaat het verpoederen (de olie dampt uit de verf en de pigmenten blijven achter) en vervolgens krijg je craquelé. Ook al ziet de verf er niet meer uit als nieuw, blijft het hout nog steeds goed beschermd omdat de olie in het hout is getrokken. Aan de verflaag kun je zien wat voor onderhoud er nodig is. Over het algemeen is het onderhoud vanaf kaal hout als volgt opgebouwd: na 5 tot 7 jaar 1 laag gekookte lijnolie aanbrengen en na 10 tot 14 jaar 1 laag verf.
Echter kun je dit niet altijd als standaard aanhouden. Sommige omstandigheden vragen eerder om een laagje olie. Ook wanneer je de glans wilt behouden, zul je het schilderwerk vaker in de gekookte lijnolie of lijnoliewax moeten zetten. Maar het schilderwerk schoonmaken en in de gekookte lijnolie zetten is minder werk dan iedere 2 tot 5 jaar alles opnieuw schuren en overschilderen zoals bij synthetische verven. Ook zul je geen last meer hebben van houtrotproblemen als je werkt volgens het systeem van Allbäck.