Bij wandverwarming zijn er geen radiatoren nodig wat zorgt voor mooiere woonruimtes. De aangename warmtestraling, vergelijkbaar met de infrarode stralen van de zon, wordt door het menselijk lichaam als bijzonder weldadig en prettig ervaren. Vergeleken met andere verwarmingssystemen biedt wandverwarming een aantal belangrijke voordelen. Het heeft een positieve invloed op het binnenklimaat en de luchtvochtigheid, een optimale geluidsisolatie en wordt gecombineerd met het gezonde bouwmateriaal leem. Mensen met een stofallergie en astmapatiënten kunnen opgelucht ademhalen, want wandverwarming transporteert aanzienlijk minder stof door de lucht dan radiatoren.
Een warmwatersysteem of elektrisch?
De WEM-wandverwarming is verkrijgbaar als watervoerend en als elektrisch verwarmingssysteem. De verwarming past in elk gebouw of het nu oud, nieuw of gerenoveerd is. De door water gevoede wandverwarming is geschikt voor alle toepassingsgebieden (wand, vloer en plafond) en kan ook voor koeling worden gebruikt. Elektrische verwarming is geschikt als enige verwarming (b.v. in combinatie met zonnepanelen) of ook voor vertrekken of gebouwen die slechts tijdelijk worden gebruikt (bijv. vakantiewoningen of gastenverblijven). Bij beide systemen stralen de wanden een milde infraroodwarmte uit. Deze wordt door permanente reflecties gelijkmatig in de ruimte verdeeld en brengt de wanden en de inrichting behoedzaam op temperatuur.
Wandverwarming vs. radiatoren
Een oppervlakteverwarming aan de wand of het plafond brengt de warmte als stralingswarmte over op het menselijk lichaam. Dit betekent dat de warmte door permanente reflecties van de infraroodstraling zeer gelijkmatig in de ruimte wordt verdeeld en het lichaam rechtstreeks treft. Dit wordt als zeer aangenaam en heilzaam ervaren, vergelijkbaar met de stralen van de winterzon midden in de sneeuw. Het comfortniveau is dus aanzienlijk hoger dan bij verwarming met radiatoren, die de lucht in de kamer verwarmen en laten circuleren. Hierdoor ontstaat een luchtstroom. De luchtbeweging wordt meestal als onprettig ervaren en is verantwoordelijk voor veel stoftransport in de lucht. Wandverwarming zorgt voor schone lucht met veel minder stoftransport en is daarom heel geschikt voor mensen met allergieën en astmapatiënten.
Droogbouw en natbouw systeem
Het hart van het droogbouw systeem is het WEM-klimaatelement, een 25 mm dikke leemplaat met geïntegreerde verwarmingsbuizen. Met de WEM-klimaatelementen worden wand- en plafondconstructies gemaakt, die kunnen verwarmen en koelen. Met het WEM-klimaatelement is wandverwarming in de droogbouw snel en comfortabel te installeren. In vergelijking met het natbouw systeem komt er zeer weinig water in de bouwconstructie. Lange droogtijden zijn overbodig. Het natbouw systeem wordt geïnstalleerd met de WEM-klimaatregisters of het WEM-buissysteem die vervolgens met basisleem bepleisterd worden. Met dit systeem kan je verwarmen en koelen. Het is een ideaal systeem voor massief gemetselde muren in nieuwbouw of bestaande bouw die geschikt zijn om te stucen met leem of kalk.
Energiebesparende verwarming
Omdat de WEM-wandverwarming werkt met een lage aanvoertemperatuur van het verwarmingsmedium, heeft het systeem minder energie nodig dan andere verwarmingssystemen. Het kan ook goed worden gebruikt met hernieuwbare energiebronnen zoals een zonneboiler of met warmtepompen en lage-temperatuur/condensatieketels. Omdat stralingsverwarming de muren, vloeren en plafonds licht verwarmt, voelt het warm en comfortabel aan, zelfs bij lagere luchttemperaturen dan bij conventionele verwarming. De reden hiervoor is dat de potentieel koude buitenmuren van een huis door de wandverwarming worden bedekt en dan als aangenaam warm worden ervaren. Dit werkingsprincipe levert een aanzienlijke energiebesparing op.
Geïnteresseerd in een compleet WEM-klimaatsysteem?
Vraag vrijblijvend een WEM berekening aan via [email protected]. Je ontvangt dan een berekening zodat je precies weet welke materialen je nodig hebt om het gewenste resultaat te behalen incl. de kosten. Het is dan ook mogelijk om het op maat gemaakte pakket direct te bestellen waardoor je niet vast zit aan de bestelhoeveelheden in de webshop. Tevens kan je veel informatie vinden op wandverwarming.nl
Productbladen
WEM-wandverwarming- Montagehandleiding Droogbouw
WEM-wandverwarming - Brochure Droogbouw
WEM-wandverwarming - Brochure Natbouw